Voor het geval het stukje onder ‘About’, dat ‘biografie’ heet u niet al genoeg heeft geënthousiasmeerd om mijn bevindingen op de voet te volgen moet ik misschien maar vertellen waarom ik begonnen ben met een blog.

Het begon allemaal begin augustus toen ik op Twitter zag dat je via NotJustAnyBook mee kon doen aan een preread. Wat is een preread? Dat was, in dit geval, dat je een boek toegestuurd kreeg dat nog niet in de winkels ligt en het als één van de weinigen alvast mag lezen en beoordelen. Een gratis boek, dus. Met als tegenprestatie een verslag met jouw bevindingen. Ik zag dit als een kans om het beoordelen van boeken te oefenen en om met mijn naam en geschreven tekst op internet te staan. Vooral dat laatste leek mij erg handig gezien mijn journalistieke aspiraties en omdat het een toekomstig sollicitatiegesprek een betere indruk zal maken als ik al het één en ander op het World Wide Web heb staan.

Waar zou ik mijn recensie dan kunnen plaatsen?

Nou, op de website van Polare of Bol.com bijvoorbeeld. Dat vond ik echter niet bepaald bevredigend. Iedere minkukel kan immers een beoordeling op zulke sites schrijven en ik spreek uit ervaring als ik zeg dat niemand dat ooit leest.

Een beetje mijmerend over wat ik moest doen schoot één van mijn helden, namelijk Peter Pellenaars, mij te hulp. Ik lees zijn blog al een poos met veel plezier en wij kennen elkaar inmiddels doordat we een boekenruil zijn gestart. Zodoende kwam mijn redding in de vorm van een blog. Na NotJustAnyBook op de hoogte te hebben gebracht van mijn recensie van De Teruggekeerden van Jason Mott dacht ik dat daarmee de kous af was. Nietsvermoedend keek ik eens rond op de site van NotJustAnyBook en las dat ze vaker prereads sturen aan enthousiastelingen. Mits dezen ten minste een blog hebben…

Dit ging ik tot op de bodem uitzoeken middels een mail-wisseling met NotJustAnyBook:

Ik: “Ik wil ontzettend graag meedoen aan jullie actie en aan enthousiasme zal het niet liggen. Ik wil ook best een blog aanmaken speciaal voor (jullie) boekbesprekingen. Mag ik meedoen?”

NotJustAnyBook liet mij weten dat het vanwege mijn studie zeker waardevol zou zijn als ik mee zou doen aan de actie. Het werd me duidelijk dat ik dan inderdaad wel een blog van mijzelf zou moeten hebben. Daar moest dan ook uit blijken dat ik het bloggen serieus nam.

—Jullie begrijpen dat ik jullie nodig heb voor aanzien en bereik!—

Ik: “als ik echt journalistieke aspiraties heb moet ik het misschien maar doen. Ik ga ook vaak naar culturele activiteiten en daar kan ik echt makkelijk elke keer een verslagje over schrijven. Iets wat mijn vader me herhaaldelijk al geadviseerd heeft… Maar ik had nog een extra push nodig en ik denk dat Een Perfecte Dag Voor Literatuur de juiste push is.”

Even tussendoor: Voor slimme dingen en geinig gekibbel tussen vader en dochterlief, zie Mutector.

Behalve tijd spenderend op de bank met een boek kom ik ook nog wel eens buiten de deur om… te praten over boeken… Of over sociaal-maatschappelijke kwesties in onder andere De Balie. Verder zal ik mij richten op gebeurtenissen tijdens mijn bijbaan als promotor en in het dagelijks leven die mijn en uw mensbeeld al dan niet goed zullen doen.

Lees hier dus observaties, meningen over boeken en nog veel meer!

Literaire groeten,

Julita

Advertenties